Uwielbiam te jarskie kotlety. Robię je ze zdrowego warzywa, a panierka chrupie aż miło

Dodano:
Kotlety z buraka Źródło: Shutterstock / Monika_1
Choć kotlety kojarzą się z mięsem, to można je zrobić w jarskiej wersji. Oto moja ulubiona, przygotowana z niezwykle zdrowego warzywa. Te kotlety mają też chrupiącą, wartościową panierkę, która pasuje do nich, jak ulał.

Te kotlety jadłam po raz pierwszy u mojej bratanicy, która nie spożywa mięsa. I muszę przyznać, że smakowały tak dobrze, że pomyślałam, że trzeba zmienić żywieniowe nawyki. Od tej pory, raz na jakiś czas przygotowuję to jarskie danie z buraków, a wszyscy zjadają je ze smakiem. Jest bowiem doskonałą odmianą od mięsnych obiadów.

Jak przygotować buraki na kotlety?

Kotlety robi się z buraków, które przeszły obróbkę termiczną. A to dlatego, że smaży się je dość krótko i w tym czasie nie zdążyłyby zmięknąć. Buraki na kotlety można więc ugotować lub upiec. Przy każdym sposobie warzywo należy wyszorować, opłukać, ale nie obierać ze skórki. Buraki do pieczenia trzeba zawinąć w kawałki folii aluminiowej, by nie wyschły. Buraki gotuje się ok. 50-60 minut, pieczenie zaś trwa o wiele dłużej, bo 1,5-2 godziny. Miękkie buraki należy wystudzić, obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki.

Jak zrobić buraczane kotlety?

Przygotowanie kotletów z buraków nie zajmuje dużo czasu. Zwłaszcza jeśli ma się już ugotowane buraki. Takie wystarczy tylko rozdrobnić, wymieszać z kilkoma składnikami i uformować z nich kotlety. Obtoczone w panierce smaży się je na oleju.

Przepis: Kotlety z buraków

Kotlety z buraków panierowane w pestkach i nasionach

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub ostrej
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki białego sezamu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Obróbka termiczna składnikówBuraki ugotuj, wystudź, zetrzyj na tarce o średnich lub drobnych oczkach. Przełóż je do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, delikatnie zrumień na oleju. Dodaj posiekany czosnek i całość smaż minutę. Dodaj do buraków.
  2. Przygotowanie masy na kotletyDo startych buraków dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, tymianek i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
  3. Smażenie kotletówZ masy formuj kotlety, delikatnie spłaszcz je w dłoniach, obtocz w mieszance pestek słonecznika i nasion sezamu. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż kotlety z obu stron po 3–4 minuty, aż będą złociste i chrupiące na zewnątrz.

Wskazówka: Do masy na kotlety można też dodać 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich.

Buraczane kotlety prosto z piekarnika

Buraczane kotlety zamiast smażyć, można upiec. Uformowane i obtoczone w pestkach należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia warto je obrócić, by wierzch potrawy zbytnio nie wysechł i się nie przypalił.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...